Jeg kan huske, at en eller anden sagde i chatten, at man skulle forsøge at lave Katsudon - Japansk ris med koteletter i en skål. Så jeg satte straks i gang med at finde en opskrift.
Den fandt jeg her - underholdene nok på en side kaldt "Norecipes" - som havde masser af "recipes"!
Nårh, nok om det - jeg oversatte det hele og manglede selvfølgelig nogle ting;
For at lave Katsudon skal man nemlig lave Tonkatsu - koteletter "på japansk", i noget indebag. Der skulle nogle brødkrummer til eller noget. Det havde jeg ikke. Så vi erstattede det med rasp.
Dashi'en skulle laves med "dashi stock" som jeg ikke aner hvad er - men man kunne bruge vand i et nødstilfælde... Så vand blev det. Nok lidt under 1 dl.
Koteletterne købte jeg ved den lokale slagter - 3 var nok til 3 mand.
Resultatet kan ses her:
Alright, so... Japanese food? :D
Re: Alright, so... Japanese food? :D
Jeg kan yderligere nævne at de smagte meget spændende og unikt - men falder meget tungt (grundet alle æggene og risene).
Den endelig opskrift (kogt lidt ned, høhø), følger:
Tag én kotelet per mand, sker alt overskydende "urent" kød væk, og tag en kokkekniv (f.eks. en filetkniv) og bank med bagsiden af kniven på disse, så de går fra tykke til meget tynde koteletter (ca. 75% så høje som før). Sørg gerne for at stregerne er synlige. De skal have på begge sider og de skal sådan "krydses" (så først en gang og så fra en 90° anden vinkel).
Derefter krydres de med salt og pebber, og dernæst skal de have mel, æg (et styks, pisket) og til sidst rasp omkring sig. Sørg for at de får et godt lag rasp - heri ligger smagen. Læg dem på en pande ved medium-høj varme (hos os 7/9), og vend dem, når de bliver gyldenbrune. Når de er færdige ligges de på en rist med papir under, til at dryppe lidt af.
I mens koteletterne står og steger laves risene. 12 minutter, standard ris. Ingen magi her. :-)
Når dette er gjort, kan man snitte løgene. Vi blev enige om, at i stedet for røde løg eller det alm. løg kunne vi nok godt have brugt purløg eller forårsløg (oversat fra green onion). De snittes, smides på pandenog ventes til de er gennemsigtige. I mens de syder lidt (lav varme..), laves dashi'en.
Dashi'en består af vand (ca. 1 dl), soya (2 spsk) og 2 tsk sukker. Rør den godt op. Den hældes ud over løgene, når de er gennemsigtige. Så skæres koteletterne i strimler - brug en gaffel og filetkniven fra tidligere, for ikke at ødelægge deres rasp-dække - og smides dernæst på. Bland dem godt med løgene.
Efter lidt varme piskes fire æg op og hældes ud over (tilføj evt. mere, hvis du ikke synes det er nok). Dette skal så stå ved lav varme indtil æggene er "næsten" færdige. De fik lidt mere og BLEV færdige ved os, men det gjorde intet. Server sammen med ris og strimler af salat (vi brugte alm. iceberg salathoved).
Vi brugte samme pande hele vejen igennem og det gik fint. :-)
Den endelig opskrift (kogt lidt ned, høhø), følger:
Tag én kotelet per mand, sker alt overskydende "urent" kød væk, og tag en kokkekniv (f.eks. en filetkniv) og bank med bagsiden af kniven på disse, så de går fra tykke til meget tynde koteletter (ca. 75% så høje som før). Sørg gerne for at stregerne er synlige. De skal have på begge sider og de skal sådan "krydses" (så først en gang og så fra en 90° anden vinkel).
Derefter krydres de med salt og pebber, og dernæst skal de have mel, æg (et styks, pisket) og til sidst rasp omkring sig. Sørg for at de får et godt lag rasp - heri ligger smagen. Læg dem på en pande ved medium-høj varme (hos os 7/9), og vend dem, når de bliver gyldenbrune. Når de er færdige ligges de på en rist med papir under, til at dryppe lidt af.
I mens koteletterne står og steger laves risene. 12 minutter, standard ris. Ingen magi her. :-)
Når dette er gjort, kan man snitte løgene. Vi blev enige om, at i stedet for røde løg eller det alm. løg kunne vi nok godt have brugt purløg eller forårsløg (oversat fra green onion). De snittes, smides på pandenog ventes til de er gennemsigtige. I mens de syder lidt (lav varme..), laves dashi'en.
Dashi'en består af vand (ca. 1 dl), soya (2 spsk) og 2 tsk sukker. Rør den godt op. Den hældes ud over løgene, når de er gennemsigtige. Så skæres koteletterne i strimler - brug en gaffel og filetkniven fra tidligere, for ikke at ødelægge deres rasp-dække - og smides dernæst på. Bland dem godt med løgene.
Efter lidt varme piskes fire æg op og hældes ud over (tilføj evt. mere, hvis du ikke synes det er nok). Dette skal så stå ved lav varme indtil æggene er "næsten" færdige. De fik lidt mere og BLEV færdige ved os, men det gjorde intet. Server sammen med ris og strimler af salat (vi brugte alm. iceberg salathoved).
Vi brugte samme pande hele vejen igennem og det gik fint. :-)
Re: Alright, so... Japanese food? :D
Dejligt - men vil den ikke have passet her viewtopic.php?f=19&t=79
www.gogonoter.dk
- nielsm
- Missing-Life
- Indlæg: 2181
- Tilmeldt: lør 7. maj 2011 18:35
- Køn: Mand
- Geografisk sted: 輪場
- Kontakt:
Re: Alright, so... Japanese food? :D
Jeg kan fortælle at dashi er en suppe kogt på konbu-tang og tørret fisk. Det lugter af fisk, men smager ikke af så meget i sig selv. Man kan typisk købe det som tørret boullion hos asiatiske købmænd. Man bruger det også typisk som grund til misosuppe. Man kan oftest også erstatte det med andre grundsupper så som grøntsagsboullion eller kyllingeboullion.
Og jeg tror man kan lave japansk "panko" blød rasp bare med noget almindeligt, hvidt toastbrød, ved at smuldre det godt.
Og jeg tror man kan lave japansk "panko" blød rasp bare med noget almindeligt, hvidt toastbrød, ved at smuldre det godt.
Re: Alright, so... Japanese food? :D
SsjGogo skrev:Dejligt - men vil den ikke have passet her viewtopic.php?f=19&t=79
Det har du sådan set ret i, Gogo.
Jeg synes blot det fortjente sin egen tråd fordi "udfordringen" kom fra chatten.
- Gintoki
- Happy-Gin
- Indlæg: 3357
- Tilmeldt: tors 21. apr 2011 20:26
- Køn: Mand
- Geografisk sted: Himmellegemet Jorden, nærmere placering KBH
Re: Alright, so... Japanese food? :D
nielsm skrev:Jeg kan fortælle at dashi er en suppe kogt på konbu-tang og tørret fisk. Det lugter af fisk, men smager ikke af så meget i sig selv. Man kan typisk købe det som tørret boullion hos asiatiske købmænd. Man bruger det også typisk som grund til misosuppe. Man kan oftest også erstatte det med andre grundsupper så som grøntsagsboullion eller kyllingeboullion.
Og jeg tror man kan lave japansk "panko" blød rasp bare med noget almindeligt, hvidt toastbrød, ved at smuldre det godt.
Dashi gør dog faktisk en forskel i smagen selvom det i sig selv ikke smager af så meget igen. Det er med til at danne helhedsindtrykket af maden og få den til at skille sig ud fra supper fra andre dele af verdenen
Flytter i øvrigt tråden til Japan Forummet da den høre mere under der end i off-topic
NYAN NYAN NYAN NYAN NYAN NYAN
http://nyan.cat http://www.nyanicorn.com/
Back once again for the renegade master, default damager, power to the people!
http://nyan.cat http://www.nyanicorn.com/
Back once again for the renegade master, default damager, power to the people!
Hvem er online
Brugere der læser dette forum: Ingen og 6 gæster